V deželi hmelja

www.slovenia.info, Foto: Tomo Jeseničnik

Čudovit krajinski park

Logarska dolina

Čudovita zelena Logarska dolina je ena izmed najlepših alpskih dolin v Sloveniji in se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah, približno 60 kilometrov severno od Ljubljane. Dolga je približno sedem kilometrov in obkrožena s strmimi stenami in vrhovi, visokimi tudi čez 2.000 metrov nadmorske višine.

Dolina je odlično izhodišče za pohodništvo in plezanje v gorah, saj številne dobro označene planinskih poti vodijo po dolini in okoliških gorah. Dolina je prav tako priljubljena destinacija za kolesarjenje, ribolov in druge aktivnosti v naravi.

Zaradi svoje izjemne lepote in naravne pestrosti je Logarska dolina ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji in privablja obiskovalce s celega sveta, ki želijo doživeti neokrnjeno naravo in pristno slovensko kulturo.

Romantičen, zapeljiv in mogočen grad

Stari grad Celje

Stari grad Celje je srednjeveški grad na vrhu hriba nad Celjem, ki je bil zgrajen v 14. stoletju, vendar so ga kasneje prenovili in razširili. Danes je grad ena izmed najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji.

Nekoč je bil sedež grofov Celjskih, ene najvplivnejših plemiških družin na območju srednje Evrope v 14. in 15. stoletju. Grad je bil znan po svojih veličastnih sobanah, kapelah in grajskem parku. Danes si lahko obiskovalci ogledajo ostanke grajskih sten in stolpov, v Pokrajinskem muzeju pa tudi arheološke izkopanine, ki prikazujejo zgodovino gradu in njegovih prebivalcev ter zbirke starin, srednjeveškega orožja in oblek ter drugih predmetov iz zgodovine Celja in Slovenije.

Na Starem gradu se v poletnih mesecih odvija program Živa zgodovina, ki obiskovalcem ponuja možnost, da z obiskom postanejo del »žive« zgodovine in se v avtentičnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, se spogledujejo z grajskimi princesami in ustvarjajo v srednjeveških delavnicah.

www.slovenia.info, Foto: Nina Kurnik
www.slovenia.info, Foto: Ciril Jazbec

Razvajanje za dobro počutje

Terme Laško

Terme Laško so priljubljeno zdravilišče, ki ponuja kopanje v termalni vodi, savne, masaže, terapije, zdravstvene programe in še več. Tamkajšnja termalna voda izvira izpod hribovja Savinjskih Alp in je bogata s hranilnimi snovmi, ki imajo zdravilne učinke na telo. Kopanje v termalni vodi ima pozitivne učinke na kožo, mišice in sklepe, pomaga pri sproščanju in lajšanju bolečin.

V termah lahko uživate v različnih savnah, kot je finska, turška in bio savna, pa tudi infrardeča savna, ki ima posebne zdravilne učinke. Znani so tudi po svojih masažah in terapijah. Poleg tega so Terme Laško primerne tudi za družinske počitnice, saj imajo otroški bazen, igrišče in animacijski program za otroke.

Šempeter v Savinjski dolini

Green Gold

Družina Rojnik že 120 let goji hmelj v osrčju Savinjske doline in Green Gold izhaja iz te ponosne tradicije. Njihova inovativna piva temeljijo na domačem hmelju in kličejo: Enga pa še lahka!

 

V Arji vasi

Clef

V dolini zelenega zlata stoji pivovarna Clef, kjer v točilnici teče vrhunsko savinjsko craft pivo. Vsa piva vsebujejo predvsem lokalne sorte hmelja in so poimenovana po slovenski glasbi.

 

V Žalcu

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Eksperimentalna pivovarna iz Žalca deluje že od konca prejšnjega stoletja, v svojih sodih pa z uporabo različnih pivovarskih tehnologij ustvarja manjše količine izjemno zamimivih inovativnih piv.

 

Morda vas zanima tudi:

Pivska fontana

EKO muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Ribnik Vrbje

Izberite jezik

Ste stari 18 ali več?

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.