V sozvočju z naravo

V slikoviti naravi nastajajo vrhunska piva

Pivo je res odlična pijača, ki hkrati odžeja ter nahrani dušo in telo. Vsaj 90% vsakega vrčka, ki se je kdaj dotaknil ustnic, predstavlja voda. V zeleni Sloveniji, kjer gozdovi prekrivajo skoraj dve tretjini naših čarobnih gora, gričev, dolinic in planjav, iz globin vre izjemno čista, bogata voda. Na slovenskih ravnicah pa gojimo tudi vrhunski hmelj, ki je poznan povsod po svetu in sodi med najbolj kakovostne surovine za pripravo najboljših svetovnih piv. Tako imajo piva, zvarjena v Sloveniji, že v zibko položeno izjemno kakovost sestavin in bogato pivovarniško tradicijo.

Najboljša svetovna piva so zvarjena tudi s slovenskim hmeljem

Slovenija velja za eno svetovno najpomembnejših pridelovalk hmelja, ki ga v veliki večini tudi izvaža. Med pivovarji velja slovenski hmelj za enega najbolj iskanih in cenjenih. Z njim varijo piva, ki sodijo med vrhunske pivovarniške dosežke in danes je že ena dvanajstina vsega svetovnega piva zvarjenega s slovenskim hmeljem.

Tisočletna tradicija

Pivo je na slovenskem pognalo globoke korenine

Slovensko pivo je zelo kakovostno in ima izjemno tradicijo. Že pred štirimi tisočletji se je na slovenskem pilo pivu podobne pijače, s prihodom Slovanov pa se je uživanje v pivu še bolj razcvetelo. A vse do 18. stoletja smo Slovenci varili pivo bolj zase kot za prodajo. Ta je bila dolga stoletja celo prepovedana, saj so pivo varili iz žit, ki so bila po mnenju oblasti bolj potrebna za peko kruha. Ko je leta 1756 o njih pisal Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske, smo imeli na slovenskem štiri večje pivovarne in številne male, domače. Danes pa slovensko pivo, ki ima tisočletno tradicijo, s ponosom varimo v številnih pivovarnah različnih velikosti.

Domače pivo

Številni slovenski pivovarji

Od časov, ko smo Slovenci varili pivo po domovih, so minila že stoletja, a želja po ustvarjanju vedno novih vrhunskih piv nas še vedno ni zapustila. Med okoli 100 pivovarji, ki trenutno delujejo v Sloveniji, imajo nekateri stoletno tradicijo, drugi pa so se čarom pivovarništva predali šele pred kratkim. Vsi pa črpajo iz tradicije lokalnega okolja, ker je pivo že tisočletja del naše kulture.

Želiš svoj vodič do najboljših pivovarjev?

Petnajst odličnih slovenskih pivovarjev se je povezalo v knjižico BeerPass in komaj čakajo, da jih obiščeš. Pričakujejo te s svojimi najboljšimi pivi, prigrizki in odlično družbo ter zgodbo o tem, kdo so in kako so nastali.

Izberite jezik

Ste stari 18 ali več?

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.