Zgodovinska doživetja

www.slovenia.info, Foto: Jošt Gantar

Živa dediščina človeštva

Škofja Loka

Škofja Loka je eno najlepše ohranjenih srednjeveških mest v Sloveniji z bogato zgodovino in kulturno dediščino. Njeno staro mestno jedro je kot živa slika: na njegovih ulicah je toliko dobrih zgodb, romantičnih pogledov in rokodelskih skrivnosti, da bodo vtisi še lep čas ostali. Najlepši čas za obisk je v času Škofjeloškega pasijona. Tradicija 300-letnega uprizarjanja najstarejše evropske režijske knjige na vsakih šest let, ko celo mesto postane oder, je vpisana na Unescov seznam žive dediščine človeštva. Prizorišče predstave so ulice tako pristnega srednjeveškega mesta, da se tudi druge dni tu lahko s svojimi občutji v hipu prelevite v gospoda, namenjenega na Loški grad ali v katerega od drugih bližnjih gradov, v legendarnega služabnika iz mestnega grba, v meniha, ki se vrača za zidove Kapucinskega samostana k svojim pisarijam, v popotnika, ki se na Kapucinskem oz. Kamnitem mostu ozira k mitnici, v ustvarjalca, ki je z zelenega podeželja pravkar pripeljal gradivo za svoje rokodelske mojstrovine ali sestavine za kulinarična doživetja.

Lahko pa obiščete tudi drugo največjo znamenitost, mogočen Škofjeloški grad, ki stoji na hribu nad mestom. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju in je danes preurejen v muzej, ki prikazuje zgodovino mesta in okolice ter ponuja tudi različne razstave.

Spomenik humanosti

Partizanska bolnica Franja

Bolnica Franja je bila med drugo svetovno vojno zgrajena kot partizanska bolnišnica v ozki in težko dostopni soteski Pasice na Cerkljanskem. Zgrajena je bila leta 1943, da bi omogočila zdravljenje ranjencev partizanskega gibanja v varni oddaljenosti od nemških okupacijskih sil. Zgrajena je bila v izjemno težavnih pogojih, saj so gradbeni material in osnovno opremo prinesli na lokacijo po težavnem terenu in ob nenehni nevarnosti . Bolnišnica je bila zgrajena iz kamnov in lesenih tramov, s streho iz smrekovega lubja, kar je omogočilo, da se je lahko bolnišnica popolnoma zlila z naravo in bila zato skrita pred okupacijskimi silami.

Bolnišnica je delovala do konca vojne in je v tem času zdravila več sto ranjencev. Po vojni je bila bolnišnica zapuščena in propadla, vendar so jo kasneje obnovili in ohranili kot spomenik pomembne zgodovinske dediščine. Danes si lahko Bolnico Franjo ogledate kot muzej na prostem, ki prikazuje delovanje bolnišnice in pogoje, v katerih so partizani delovali med vojno.

www.slovenia.info, Foto: Miran Kambic
www.slovenia.info

Najdišče neandertalčeve piščali

Arheološki park Divje babe

Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka.

Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah je iz leta 1995, ko je bilo med izkopavanji odkrito najstarejše glasbilo na svetu. Izdelal ga je neandertalec, našli pa so ga v bližini ostankov 50 do 60 tisoč let starega ognjišča. Glasbilo ni niti piščal niti flavta, izdelano pa je iz leve stegnenice mladega jamskega medveda, v katero je neandertalec s kamenim in koščenim orodjem naredil štiri luknjice in rezilni rob na ustniku, kar skupaj s posebno tehniko igranja omogoča izvajanje še tako zapletene glasbe.

Za aktivne raziskovalce

Soška dolina

Ob kristalno čisti reki Soči v zahodnem delu Slovenije vas pričakuje slikovita Soška dolina, ki je znana po svoji izjemni naravni lepoti. Soča velja za eno najlepših alpskih rek, saj je njena turkizna barva znana po vsem svetu. Reka izvira pod zasneženimi vrhovi Julijskih Alp in se med pravljičnimi gozdovi vije po dolini vse do morja.
Soška dolina je raj za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti, kot so rafting, kajak, kanjoning in jadralno padalstvo, saj sta dolina in reka Soča kot ustvarjeni za tovrstne užitke na vodi in v zraku. Poleg tega je dolina obdana z veličastnimi planinskimi potmi, ki omogočajo spektakularne pohode in ponujajo nepozabne razglede na okoliško naravo.
Soška dolina pa je bila v preteklosti tudi prizorišče številnih dogodkov med prvo svetovno vojno, ki so v dolini pustili številne sledi. Ljubitelji zgodovine in kulture bodo uživali v muzejih, spomenikih, ostankih utrdb in drugih izjemno zanimivih predstavitvah pomembnega dogajanja na tem območju. Ne glede na to, ali ste ljubitelj narave, športnih aktivnosti ali zgodovine, bo Soška dolina zagotovo navdušila s svojo edinstveno lepoto in pestrim naborom doživetij.

www.slovenia.info, Foto: Alan Kosmac

V Breznici pri Žireh

Crazy Duck

Crazy Duck je najvišje ležeča slovenska pivovarna, ki leži ob Rapalski meji pri Žireh. Njihova piva so vedno sveža, nepasterizirana in nefiltrirana. Nekaj je tudi staranih v hrastovih sodih, vsa pa so 100% naravna.

 

V Cerknem

ZAJC

Pivovarna ZAJC 1725 se nahaja v osrčju arheološkega parka Divje babe pri Cerknem, njihova piva pa so vse prej kot neandertalska. So sodobna, domača in močna. Zato gremo na Zajca!

 

Morda vas zanima tudi:

Naravno kopališče Idrijska Bela

Izberite jezik

Ste stari 18 ali več?

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.