Lepote Ljubljane in okolice

www.slovenia.info, Foto: Miran Kambic

Očarljiva evropska prestolnica

Ljubljana

Ljubljana je glavno mesto Slovenije in eno izmed najlepših evropskih mest. Leži ob reki Ljubljanici, ki jo prečkajo številni mostovi, med katerimi je najbolj znano Tromostovje. Mesto ima bogato zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko obiskovalci odkrivajo na vsakem koraku. Stari del mesta je znan po svoji živahni kulturni in umetniški sceni in zanimivostih, kot so Ljubljanski grad, Stolnica sv. Nikolaja, Mestna hiša in Narodna galerija. Z vrha Ljubljanskega gradu, ki se dviga nad mestom, se ponuja čudovit razgled na mesto. V bližini je tudi znameniti park Tivoli, ki je priljubljena izletniška točka za Ljubljančane in obiskovalce.

Ljubljana je vse leto polna obiskovalcev, ki se radi sprehajajo ob čudoviti Ljubljanici, si ogledajo Prešernov trg, ki velja za srce mesta, ali pa se podajo na izlet po okoliških hribih, kot sta Šmarna gora ali Polhograjski hribi. Ljubljana je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje Slovenije, saj je od nje mogoče doseči številne zanimive kraje, kot so Bled, Postojnska jama in Piran.

Srednjeveški biser ob vznožju gora

Kamnik

Kamnik je prisrčno srednjeveško mesto v osrednji Sloveniji, tik pod Alpami in le 20 km severno od Ljubljane. Velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Takrat je bil cvetoče trgovsko mesto, kjer so imeli sedež andeški grofje z Bavarskega. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, nas spominja čudovita arhitekturna dediščina. Posebnost mesta je izredno bogata frančiškanska knjižnica, kjer hranijo okrog 10.000 knjig in zvezkov natisnjenih pred koncem 18. stoletja. Za najlepšo ulico v mestu velja Šutna, ki jo krasijo značilni izveski in druga obrtna znamenja. Tukaj je namreč v zgodovini potekala živahna obrtna dejavnosti. Na Šutni najdemo mnogo zanimivosti, med drugim rojstno hišo Rudolfa Maistra, farno cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom, Sadnikarjev muzej in rojstne hiše drugih znanih Kamničanov. Šutna se zaključi s Samčevim prehodom, kjer je bil do leta 1882 klanec. Kamnik je obkrožen z zelenimi griči in gorami, ki ponujajo številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti na prostem.

www.slovenia.info, Foto: Jose Voglar
www.slovenia.info

Pastirski stanovi in čudovit razgled

Velika planina

Velika planina je planota na nadmorski višini okoli 1500 metrov, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah v osrednji Sloveniji. Gre za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji, ki je znana po svoji čudoviti naravi, pastirski tradiciji in edinstveni arhitekturi. Najbolj značilne zgradbe na Veliki planini so pastirski stanovi, ki so postavljeni v dolgih vrstah in jih je mogoče najeti za bivanje ali obiskati in okusiti avtentično pastirsko kulinariko. Poleg tega je na planini tudi cerkev sv. Primoža, ki je ena najvišje ležečih cerkva v Sloveniji.

V toplih mesecih je na Veliki planini vedno veliko pohodnikov in obiskovalcev, še največ pa je krav in njihovih pastirjev, ki poleti pasejo svoje črede na višjih območjih, kjer je trava bolj sočna, temperature pa bolj prijetne. V zimskem času pa se Velika planina preobrazi v pravo snežno idilo in ponuja številne možnosti za smučanje, tek na smučeh in sankanje.

Svetovna atrakcija

Bled

Bled je idilično mestece v osrčju Julijskih Alp in ena izmed najbolj privlačnih turističnih destinacij v Sloveniji. Že stoletja velja za svetovljansko letovišče za najbolj zahtevne goste, ki želijo uživati v njegovi mili klimi in nepozabni naravi.
Njegova največja znamenitost je Blejsko jezero z otočkom, na katerem stoji slikovita Blejska cerkev z značilnim zvonikom. Tik nad jezerom se na mogočni skalni vzpetini dviga Blejski grad, ki ponuja osupljiv razgled na jezero in okoliške gore, v njegovem muzeju pa je obiskovalcem predstavljeno življenje v gradu ter na Bledu skozi stoletja.
Bled je zanimiv tako zaradi svoje slikovitosti, kot tudi zato, ker je odlično izhodišče za različne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, veslanje s čolni po jezeru in številne druge športne dejavnosti. Za sladokusce pa je na Bledu še posebej dobro poskrbljeno s številnimi restavracijami, kavarnami in slaščičarnami, kjer vam bodo z veseljem postregli z lokalno specialiteto: blejsko kremno rezino.

www.slovenia.info, Foto: Jošt Gantar
www.slovenia.info; Foto: Tomo Jeseničnik

Čista energija narave

Bohinj

Bohinj je pravi biser narave v osrčju Triglavskega narodnega parka. Glavna znamenitost Bohinja je prečudovito Bohinjsko jezero, eno največjih naravnih jezer v državi, obdano z visokimi vrhovi Julijskih Alp. Jezero je znano po svoji kristalno čisti vodi in mirni atmosferi, ki privablja obiskovalce, ki si želijo pobegniti od vrveža in se povezati z naravo.
Okrog jezera so posejane slikovite vasice, ki ohranjajo svojo tradicionalno alpsko arhitekturo in gostoljubnost. Bohinj je raj za ljubitelje aktivnosti na prostem, saj ponuja številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, plezanje in ribolov. Poleti se lahko ohladite in zaplavate v jezeru, se po njem zapeljete s čolnom, pozimi pa si na sosednjem Voglu podarite smučanje na naravnem snegu. Poleg tega se lahko podate do bližnjega slapa Savica, ki s svojo lepoto privablja obiskovalce z vsega sveta.
Bohinj navdušuje s svojo neokrnjeno pokrajino, čistim zrakom in mirno energijo, ki vam bo osvežila notranji mir in vas povabila k čim bolj aktivnemu počitku v naravi.

V Ljubljani

Tektonik

V srcu Ljubljane pivovarna TEKTONIK že od leta 2015 snuje, vari in razveseljuje. Njihova odlična piva so na voljo tudi pri samem izviru, v pivnici TektoniX ob vznožju Delove stolpnice.

 

V Ljubljani

Union

Že od leta 1864 varijo legendarni Union v spodnji Šiški v Ljubljani. Poleg simpatične pivnice, kjer lahko uživate v obsežni zbirki piv in okrepčil, lahko obiščete tudi Pivovarski muzej.

 

V Ljubljani

LOO-BLAH-NAH

V pivovarni in točilnici LOO-BLAH-NAH so zaljubljeni v pivo: ko ga varijo in ko ga pijejo. V njihovih kotlih kipijo tako sodobna, kot tradicionalna piva. Prav vsa pa so sveža in izjemno pitna.

 

V Kamniku

Maister

Pivovarna Maister iz Kamnika ustvarja piva, ki so nefiltririrana, nepasterizirana, iz najboljših sestavin in zasnovana po skrbno izdelanih recepturah. General Maister bi bil ponosen!

 

Morda vas zanima tudi:

Izberite jezik

Ste stari 18 ali več?

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.