Diši po morju

www.slovenia.info, Foto: Jošt Gantar

Svetovno znani čudež narave

Postojnska jama

Postojnska jama je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji in tudi ena najbolj znanih kraških jam na svetu. Njena dolžina znaša več kot 24 kilometrov, od tega pa je za turistične oglede odprtih približno 5,3 kilometra.

Postojnska jama je bila odkrita že v srednjem veku, vendar so jo za turiste odprli šele leta 1819. Danes jo letno obišče na deset tisoče turistov z vsega sveta. Posebnost Postojnske jame je ogled z vlakcem, ki vas popelje skozi njen osrednji del, kjer si lahko ogledate veličastne dvorane, kot je Koncertna dvorana in številne kapnike, med katerimi je najlepši nepozabni, pet metrov visoki stalagmit bleščeče bele barve, imenovan Briljant. V jami živi tudi edinstven jamski živalski svet, med katerimi je najbolj znana človeška ribica, ki lahko živi tudi do 100 let.

Zibelka belih konj

Lipica

Obisk Lipice je doživetje za vse ljubitelje konj in narave, saj tu že od leta 1580 vzrejajo lipicance, ki so znani po vsem svetu. Lipica velja za enega najpomembnejših konjeniških centrov v Evropi, kjer se ukvarjajo z vzrejo in izobraževanjem konj ter organizirajo številne dogodke, kot so dresurne predstave, tekmovanja in konjeniški tečaji.

Poleg tega je Lipica priljubljena turistična točka, ki ponuja ogled kobilarne, kjer se lahko seznanite z zgodovino in tradicijo vzreje lipicancev, ogled predstave Lipiške jahalne šole, ki jo izvajajo mojstri iz Šole klasičnega jahanja, sprehod po čudoviti naravi, kjer se pasejo lipicanci, ter ogled uradnega treninga. Lipica pa ponuja tudi neponovljivo naravo, kjer se lahko potepate sami ali z družino, igrate golf ali druge športe, ali pa se s kolesom zapeljete po enem najlepših delov slovenskega Krasa.

www.slovenia.info, Foto: Dean Dubokovic
www.slovenia.info

Po ozkih ulicah do morja

Piran

Piran, najlepše mesto slovenske obale, slovi po svoji beneški arhitekturi, ozkih uličicah, ozkih trgih in kamnitih hišah. Najbolj je znan po svojem starodavnem mestnem jedru, ki ga obkroža mestno obzidje. Sprehod po ozkih, kamnitih ulicah vas popelje mimo številnih cerkva, trgov in restavracij, kjer lahko okusite lokalne morske dobrote. Med glavnimi znamenitostmi v mestu so cerkev sv. Jurija s prostostoječim zvonikom in cerkev sv. Frančiška Asiškega ter Tartinijev trg, ki velja za srce Pirana in je poimenovan po najbolj znanem piranskem sinu, skladatelju Giuseppu Tartiniju. Poleg tega pa je Piran tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje slovenske obale, saj so v bližini tudi druga čudovita mesta, kot so Koper, Izola, Portorož in Strunjan.

V Novi Gorici

Reservoir Dogs

Pivovarna, ki ustvarja večkrat nagrajena piva, vam postreže svoje zvarke v lastni točilnici in letnem vrtu. Pričakujejo vas v sončni Novi Gorici, čisto na meji z Italijo.

 

V Cerknem

ZAJC

Pivovarna ZAJC 1725 se nahaja v osrčju arheološkega parka Divje babe pri Cerknem, njihova piva pa so vse prej kot neandertalska. So sodobna, domača in močna. Zato gremo na Zajca!

 

Morda vas zanima tudi:

Izberite jezik

Ste stari 18 ali več?

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.